Plånböcker

Ansvar

När du ska lagra dina Bitcoins eller rättare sagt dina privata nycklar. Det finns lite olika lösningar med för och nackdelar.

Ditt Eget ansvar

Tappar du bort dina privata nycklar eller dina Bitcoins är de borta för alltid, och det är ditt eget ansvar att hålla reda på dem. Det finns möjlighet att ha backuper på flera platser. Men allt är en fråga om säkerhet.

  • Hårdvaruplånbok, säkraste sättet är att använda Ledger eller Trezor om du vill ha möjlighet att lagra dem säkert och ibland göra transaktioner. Anledningen att det är säkert är att de aldrig lämnar lagringsenheten. För att handla för dina Bitcoins behöver du hårdvaruplånboken och en dator eller mobil.
  • Mobil, Att förvara sina privata nycklar i sin mobil är smidigare och kan vara lämpligt om det är mindre summor. Men en mobil är alltid uppkopplad och det finns risk att mobilen blir hackad så det är ingen säker lösning.
  • Dator, Att lagra sina privata nycklar på datorn är en osäker lösning i fall din dator drabbas av ett virus. Samtidigt är det svårt att ha med sig sin dator i fysiska världen om man ska göra köp offline.
  • Offline, Man kan även skriva ut sina privata nycklar på papper, spara dem på usb-minne, gravera dem i metall. Kan vara en säker lösning om man vill lagra sina Bitcoins en längre tid. Dock krångligt om man vill samtidigt handla för dem. Tänk bara på att de kan bli stulna eller förstöras i en brand.
  • Molnet, du kan lagra dina privata filer i en krypterad miljö, dock är det viktigt att du inte tappar bort ditt lösenord för då är pengarna borta, vilket gör att du måste lagra ditt lösenord säkert. Det blir ett moment 22.

Delegerat ansvar

Du kan förvara dina Bitcoins på en internetbank. Problemet är att om du kan lita på motparten. Bitcoins har en historia av skumma sajter som var mest gjorda för att blåsa folk. Var noga med val av företag.

Även företag du kan lita på har under årens lopp råkat ut för hack och på så sätt blivit av med mycket pengar. Så det gäller att välja företag med omsorg.

Använda en app

Vad du än väljer för typ av ansvar så finns det olika typer av appar:

  • Mobilapp, du laddar ner en app för din Android-telefon eller en Iphone. Det är en smidig lösning för du kan betala online och när du är ute i den fysiska världen. Och man är inte beroende av dator.
  • Web-app, du kommer åt dina Bitcoins från vilken dator som helst, möjlighet att kombinera med hårdvaraplånbok finnes.
  • Desktop-app, du använder din egen dator men då finns det alltid risk för att bli hackad och du måste göra transaktionerna ifrån just den datorn.